معرفی مصالح
![]() ![]() یک سری مصالح ساختمانی طبیعی یا مصنوعی در ساخت و ساز به کار می رود که به آن مصالح ساده می گویند. از جمله مصالح ساده می توان به آجر، شن و ماسه، سیمان یا بلوک اشاره کرد. مصالح ساختمانی مرکب مصالح مرکب ترکیبی از چندین متریال مصنوعی و طبیعی است. ملات، بتن و یا ایزوگام از جمله مصالح مرکب به شمار می روند. انواع مصالح ساختمانی بر اساس نحوه تولید برای تولید هر یک از مواد ساختمانی نیاز به یک سری مواد اولیه وجود دارد. مواد اولیه به هر نوع مصالح خام یا نیمه ساخته می گویند که برای ساخت محصولات تهیه و مصرف می شود. باید بدانید که مصالح ساختمانی معمولا در شرایط مختلفی تولید می شوند و شیوه تولید آن متفاوت است. به طور کلی می توان مصالح ساختمانی را بر اساس نحوه تولید به دو نوع مصالح ساختمانی پیش ساخته و مصالح ساختمانی درجا تقسیم نمود. در ادامه به توضیح تفاوت مصالح ساختمانی پیش ساخته و درجامی پردازیم: مصالح ساختمانی پیش ساخته در برخی موارد مصالح به صورت پیش ساخته در ساخت و ساز بکار می روند. این نوع مصالح معمولا در کارخانجات ساخته و به محل پروژه منتقل می شوند. در نتیجه با استفاده از این روش می توان در زمان و هزینه ها صرفه جویی کرد، همچنین اگر طرفدار محیط زیست هستید، از این طریق می توان ضایعات مصالح ساختمانی کم تری تولید نمود. از جمله مصالح پیش ساخته می توان به پنل های گچی، دیوار های بتنی، دیوارهای پیش ساخته، انواع بلوک، کاشی، سرامیک و غیره اشاره کرد. مصالح ساختمانی درجا اما مصالح درجا به موادی گفته می شود که هنگام اجرای فرایند ساخت و ساز در محل پروژه ساخته می شوند. بتن، قیر، ملات، چارچوب سازه و غیره از جمله مصالح درجا به شمار می روند. ![]() مصالح ساختمانی همواره در حال تغییر و پیشرفت هستند. سازندگان و معماران معمولا بر اساس شرایط اقلیمی و نوع ساختمان، می توانند از مصالح ساختمانی نوین یا قدیمی استفاده کنند. به طور کلی، متریال ساختمانی از نظر قدمت به سه دسته تقسیم می شوند: ۱.مصالح سنتی به مصالحی مانند برگ، شاخه، پوست حیوانات، درخت و غیره گفته می شود. ۲.مصالح ساختمانی متداول نیز شامل مواردی مانند پلاستیک، بتن، چوب، سیمان، گچ، آهن و غیره می شود. ۳. و مصالح ساختمانی نوین که از انواع کامپوزیت ها و سایر محصولات مصنوعی تشکیل شده است. انواع مصالح ساختمانی سنتی: بتن بتن یکی از مهم ترین و رایج ترین مصالح ساختمانی به شمار می رود. این ماده از سیمان، سنگدانه های ریز و درشت و آب به اندازه کافی درست می شود. در برخی موارد به منظور سرعت بخشیدن به روند خشک شدن، به آن ترکیبات مخلوط نیز افزوده می شود. ویژگی های بتن به میزان و نسبت ترکیبات آن بستگی دارد. معمولا در ساخت و ساز، میزان بتن به سایر ترکیبات غالب می شود. چرا که استحکام و پایداری از فاکتورهای اصلی در صنعت ساختمان به شمار می رود. انواع بتن امروزه اکثر ساختمان های تجاری، مسکونی و صنعتی از بتن ساخته می شوند. در ساخت و ساز انواع بتن از جمله بتن ساده، بتن سیمانی تقویت شده یا بتن آرمه، بتن پیش ساخته، بتن پیش تنیده شده و غیره بکار می رود. از بتن معمولا در ساخت و ساز ساختمان، پل، سد، برج، جاده و غیره استفاده می شود. برای ساخت و ساز یک ساختمان نظام مهندسی نظارت ویژه ای نسبت به بتن دارد، قبل از استفاده از بتن در ساختمان سازی به خصوص سقف حتما آزمایش می شود. برای آشنایی با انواع قطعات بتنی پیش ساخته اینجا کلیک کنید. در ادامه به توضیح انواع بتن می پردازیم:
گچ گچ پودری نرم و سفید رنگ است که از سنگ گچ بدست می آید. در تولید این ماده از هیچ مواد افزودنی به غیر از سنگ گچ استفاده نمی شود. انواع گچ
![]() سیمان یک عامل اتصال برای مصالح ساختمانی به شمار می رود. این ماده با سوزاندن ترکیب معینی از مواد خام آهکی، سیلیسی و آلومینیومی در دمای بالا تولید می شود و در نهایت آجر به دست آمده خرد می گردد. در واقع سیمان یکی از گران ترین ترکیبات بتن است که در اشکال مختلفی وجود دارد. وقتی که سیمان با آب ترکیب شود، یک واکنش شیمیایی رخ می دهد. در نتیجه پودر به گچی تبدیل می شود که تمام مصالح را به هم می چسباند. انواع سیمان ویژگی های سیمان بستگی به ترکیبات شیمیایی، فرایند ساخت و میزان ظرافت آن دارد. با توجه به نوع سازه، انواع مختلفی از سیمان تولید و ارائه می گردد. از رایج ترین انواع سیمان می توان به سیمان معمولی پورتلند اشاره کرد. سیمان یکی از ترکیبات بتن است و در نهایت در ساخت آسمان خراش ها، جاده ها، سد ها، گچ کاری، جاده ها، ایستگاه قطار و غیره بکار می رود. در ادامه به معرفی انواع سیمان می پردازیم:
![]() مواد پر کننده بتن هستند که از صخره های طبیعی و سنگریزه های خرد شده بدست می آید. با این حال بایستی محتوای سیلیسی سنگدانه بررسی شود تا از واکنش قلیایی سنگدانه جلوگیری شود. در غیر این صورت می تواند باعث ایجاد ترک در سازه گردد. یکی از رایج ترین انواع سنگدانه ریز، شن و ماسه رودخانه ها است که از خرد شدن سنگ های گرانیتی بدست می آید. سنگدانه درشت سنگدانه درشت یکی دیگر از انواع فیلرهای بتنی است. این نوع سنگدانه به طور گسترده در تولید بتن و ساخت سنگفرش و آسفالت بکار می رود. رایج ترین سنگدانه درشت، سنگ های خرد شده معادن است. از آنجایی که دنیا به سمت پایداری و حفاظت از محیط زیست می رود، معمولا از ساختمان های ویران شده نیز برای تولید این سنگدانه ها استفاده می شود. ![]() مخلوط معدنی یک ماده جامد است که می تواند جایگزین سیمان در بتن شود. رایج ترین انواع این مخلوط شامل خاکستر، سربار کوره بلند، گاز سیلیکون، خاکستر پوسته برنج و متاکائولین می شوند.مخلوط شیمیایی یک مخلوط مایع است که به ترکیب بتن اضافه می شود. در نهایت ویژگی بتن را تغییر می دهد. ملات ملات یکی از قدیمی ترین مصالح ساختمانی است که با استفاده از موادی مثل سیمان و سنگدانه های ریز و درشت با آب درست می شود. در واقع یکی از رایج ترین اتصال دهنده هایی که در ملات بکار می رود، سیمان است. معمولا در سنگ تراشی، گچ کاری، تعمیرات و وصله کاری ها از ملات استفاده می شود. انواع ملات در تولید ملات از مواد افزودنی مانند هواساز، روان کننده، مواد پوزولانی، رنگدانه و مواد نگهدارنده آب به منظور افزایش خواص ملات استفاده می شود. به طور مثال، مواد پوزولانی برای جلوگیری از حمله سولفات به ملات بکار می رود. در پروژه های ساخت و ساز از انواع ملات استفاده می شود که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:
در ساخت و ساز معمولا از سه نوع فولاد استفاده می شود: فولاد میلگرد، فولاد سازه، توری مرغی.
|
هیچ موردی برای نمایش پیدا نشد.